• Afgelopen juli was de heetste maand ooit gemeten, meldt de Europese klimaatdienst Copernicus.
  • Zuid-Europa zuchtte onder hittegolven met temperaturen oplopend tot boven de 45 graden en Antarctica was bovengemiddeld warm.
  • De grootste oorzaak is antropogene uitstoot, zegt Copernicus. Daar komt dit jaar natuurverschijnsel El Niño bij, waarmee 2023 mogelijk het heetste jaar ooit gemeten wordt.
  • Lees ook: Gemiddelde temperatuur aarde op record: dit zijn de 5 warmste plekken aller tijden per continent

Sinds het begin van de metingen was er nooit eerder een maand zo heet als de voorbije maand juli. Dat meldt de Europese klimaatdienst Copernicus.

Juli was wereldwijd gemiddeld 0,33 graad warmer dan de vorige recordmaand, juli 2019. Juli was ook 0,72 graad warmer dan het gemiddelde voor die maand tussen 1991 en 2020.

Bron: Copernicus
Bron: Copernicus

In de loop van juli werden meerdere delen van de wereld geteisterd door hittegolven, droogte en bosbranden. Onder meer in Zuid-Europa werden temperaturen tot boven de 45 graden gemeten en in de Amerikaanse stad Phoenix kwam de temperatuur dertig dagen lang elke dag boven de 43 graden.

"Maar ook in Zuid-Amerika en op Antarctica werden temperaturen gemeten die ver boven het gemiddelde lagen", meldt Copernicus. Het Chinese meteorologisch instituut meldde een nieuw nationaal temperatuurrecord van 52,2 graden op 16 juli in de stad Turpan in de regio Xinjiang.

Als het gaat om de heetste jaren ooit gemeten, staat 2023 voorlopig op een derde plek, na 2016 en 2020. Maar de verwachting is dat 2023 later dit jaar alsnog bovenaan het lijstje kan komen te staan.

'Uitstoot grootste oorzaak stijgende temperaturen'

Copernicus verwacht dat juli geen uitzondering is en dat recordtemperaturen een trend zijn. Antropogene uitstoot is uiteindelijk de belangrijkste oorzaak van de stijgende temperaturen, aldus de klimaatdienst.

Dit jaar komt daar natuurverschijnsel El Niño bij, dat leidt tot een opwarming van de Stille Oceaan. Daardoor worden de komende maanden warmere temperaturen verwacht dan in de tweede helft van 2016 en 2020.

Eerder dit jaar werd juni ook al de heetste juni ooit gemeten. Die was toen ongeveer 0,5 graad warmer dan de gemiddelde temperatuur voor die maand tussen 1991 en 2020.

LEES OOK: Gemiddelde temperatuur aarde op record: dit zijn de 5 warmste plekken aller tijden per continent